Президентът Румен Радев се срещна в президентската институция днес с посланиците

...
Президентът Румен Радев се срещна в президентската институция днес с посланиците
Коментари Харесай

Радев за войната между Израел и Хамас: Трябва да възстановим мирните преговори

Президентът Румен Радев се срещна в президентската институция през днешния ден с посланиците на арабските страни в България.

България следи със угриженост влошаващата се среда за сигурност в Близкия изток и ескалацията на риска от прерастване на военния спор сред Израел и „ Хамас “ в районен, разяснява той.

Срещата се състоя по самодейност на дипломатическите представители на арабските страни, упълномощени в страната ни, предвид на обстановката в Близкия изток.

В началото на срещата президентът Радев напомни обичайните другарски връзки сред България и редица арабски страни, намерили израз в изпращането на хиляди български лекари, инженери, медицински и механически експерти, както и в образованието на десетки хиляди арабски студенти в български университети в помощ на самостоятелното и демократично развиване на страните от района. Президентът прикани и за поддръжката на арабските страни за напъните за освобождение на българските моряци на арестувания транспортен съд „ Galaxy Leader ”.

В отговора си редица от арабските посланици подчертаха, че те се обръщат към българския президент като водач на другарска за тях страна, в чиято балансираност и мъдрост имат голямо доверие.

Президентът очерта във встъпителното си изявление, че военните дейности в Близкия изток имат директно отражение върху интернационалния мир и въздействат върху стабилността в прилежащите райони. Затова България е подготвена да поддържа всяко предложение за прекратяване на военните дейности, деескалация на спора и търсене на решение за възобновяване на мира. Държавният глава напомни кардиналната позиция на страната ни против всички форми на тероризъм и правото на отбрана против тях при съблюдаване на интернационалното право. В същото време Румен Радев изрази и мощната ни угриженост от сериозната филантропична обстановка в Ивицата Газа, която изисква незабавни дейности за гарантиране на отбраната на цивилното население и обезпечаване на доставки на храни и лекарства, като това е позиция на 26 държави-членки на Европейски Съюз от Съвет „ Външни работи “, отразена в тяхно взаимно изказване.

Румен Радев още веднъж акцентира нуждата от взаимни дейности на интернационалната общественост за обновяване на мирния преговорен развой сред двете страни и реализиране на обективен и резистентен мир сред Израел и Палестина на основата на взаимното битие на две страни в сходство с резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Президентът акцентира също по този начин, че след началото на военните дейности в Близкия изток в международен мащаб се усилват деянията на ислямофобия и антисемитизъм, като тази наклонност в България към този момент няма забележими прояви.

Дипломатическите представители приканиха по време на срещата за съответни дейности от страна на интернационалната общественост за неотложно преустановяване на огъня в Газа и обезпечаване на свободен достъп на филантропичната помощ за цивилното население, защото 1 500 000 души са изправени пред филантропична злополука. Те дефинираха непропорционалния боен отговор на Израел като геноцид против палестинския народ.

Посланиците показаха позиция за недопускане на всеобщо наложително разселване на палестински бежанци в прилежащите страни, което би довело до тяхната дестабилизация. Дипломатическите представители подчертаха, че от началото на военните дейности 39 000 палестинци са починали, от които 14 600 деца и към 9000 дами, а 70% от постройките в Ивицата Газа са разрушени, в това число учебни заведения, лечебни заведения, религиозни храмове, центровете на Организация на обединените нации, което неимоверно затруднява възобновяване на изискванията на живот. Затова са нужни действителни задължения от страна на интернационалната общественост за основаване на институционалното създаване на самостоятелна Палестинска страна, която да живее в мир с Израел,  в сходство с решенията на Организация на обединените нации на правилото на двете страни за трайното решение на рецесията в Близкия изток.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР